Hos CHR Diamonds er vi begejstrede for de nye teknologier, der gør det muligt at skabe både diamanter og moissanite ædelsten i laboratorier. Vi kalder dem for labgrown diamanter og labgrown moissanite. Med dem åbner der sig en verden af muligheder for smykkeelskere, for nu kan du erhverve dig smykker med både labgrown diamanter og labgrownn moissanite, som er 1:1 med ædelstenene, som de findes i naturen – den eneste forskel er blot, at du nu kan købe disse smykker uden at sprænge budgetterne.
Du kan også bære smykkerne uden dårlig samvittighed, da de labgrown diamanter og moissanite produceres uden af belaste naturen synderligt sammenlignet med driften af diamantminer, der ofte forbindes med både miljøfjendtlige skovrydninger samt geografiske områder med voldsomme, væbnede konflikter og magtkampe.
Med labgrown diamanter og labgrown moissanite får du rene ædelsten på alle mulige måder.
De fleste kender til diamanter og deres både legendariske, men også dramatiske historie, men knapt så mange kender til moissanite. Og det er en skam, for moissanite byder også på en helt unik fascinerende og fængslende historie.
Moissanite – hvad er det egentlig og hvorfor er det så skøn en ædelsten?
Moissanite har helt bogstaveligt været på en lang rejse mod jordkloden. Første gang moissanite blev opdaget, lidt tilfældigt, var da
den franske kemiker og Nobelprisvinder Henri Moissan tilfældigt faldt over små krystaller i et meteorit krater, som han undersøgte i Arizona i 1893 i en helt anden anledning.
Først var franskmanden overbevist om, at han havde fundet diamanter. Men hjemme i laboratoriet, gik det op for ham at der var en anden type mineral end diamant, han var stødt på. I hans ære blev den krystalklare ædelsten opkaldt efter Henri Moissan, og hedder i dag Moissanite.
Stjernestøv og kosmisk rejse
Moissanite er uhyre sjældent i naturen, og når det findes, er det typisk netop i forbindelse med meteorit-nedslag på jorden, og derfor er moissanite også omgærdet af den mystik, som følger med, når man som meteoritter er født et sted i solsystemet for flere milliarder år siden. Så moissanitens rejse til jordkloden er i flere tilfælde resultatet af en lang og magiske rejse gennem solsystemer og galakser. Nogle kalder derfor også moissanite for stjernernes diamanter.
Her på jordkloden kan man også i meget små former finde moissanite som indlejringer i både diamanter og den bjergart, kimberlit, hvor man finder diamanter. Derfor
betragtes moissanite også som nært beslægtet med den traditionelle diamant.
Moissanite er dannet på samme måde som diamanter ved en kraftig eksplosion enten i jordens kerne eller i en anden planets kerne ude i solsystemet. Ved en hurtig afkøling skabes moissanite på samme måde som diamanten.
Da moissanite netop er så uhyre sjælden i naturen berettiger det en titel, som ædelsten på samme niveau som diamanter.
Henri Moissan forsøgte forgæves resten af sit liv, at genskabe moissanite i laboratoriet. Først i 1990’erne lykkedes det i USA at genskabe moissanite i et laboratorium. Og siden er produktionen af labgrown moissanite steget i takt med dens stigende popularitet som ædelsten i smykker.
Det er da en fascinerende baggrund, oprindelse og historie som moissanite bærer rundt på.
Det synes vi i hvert fald her hos CHR Diamonds, og vi er stolte af at kunne tilbyde et stort udvalg af smykker med labgrown moissanite og labgrown diamanter.
Læs mere om moissanites kvaliteter sammenlignet med diamanter her.