Velkomen til CHR Diamonds
CHR Diamonds er en helt ny danskejet webshop drevet af familien bag Luxury by Ho.
Luxury by Ho blev etableret for 5 år siden med en vision om at tilbyde eftertragtede vintage designertasker til en fornuftig pris, og på den måde styrke bæredygtigheden ved at tilbyde vintage-produkter, og samtidig give flere mulighed for at købe kvalitet og design uden at budgettet løber helt løbsk.
Luxury by Ho er en etableret succes efter 5 år og er still going strong.
Med CHR Diamonds udvider vi universet til nu også at omfatte smykker med laboratorie-fremstillede (labgrown) diamanter samt den prisvenlige labgrown moissanite ædelsten, som begge har alle fordelene ved mine-diamanter, bortset fra at de ikke er gravet ud af en mine dybt under jorden.
Hos CHR Diamonds ser vi mulighederne i de landvindinger, som videnskab og teknologien nu giver os alle, også selvom det stadig er helt nyt for mange, at bære labgrown diamanter og moissanite.
Sandheden er, at de laboratorieudviklede diamanter giver mulighed for smykker med en diamants bedste egenskaber uden at have mine-diamanternes kedelige aftryk på miljø og naturen.
De fleste kender til diamanten og dens historie - men hvad er moissanite for en slags sten?
Her er nogle facts om moissanite, som er en super spændende sten, som også har en fascinerende historie, der ligger tæt op af diamanternes både helt konkret, men også i dets karakter.
Moissanite er et naturligt forekommende mineral, men dog yderst sjældent i naturen. Det findes kun i ganske små mængder og kan findes ved meteoritnedslag på Jorden, i nogle få bjergformer som i kimberlit og endeligt kan det også findes som små indlejringer i diamanter. Kimberlit er iøvrigt den bjergart, som man bryder mine-diamanter i. Man kan derfor sagtens konkludere, at moissanite på flere måder kan betragtes som et nært familiemedlem til diamanten.
Stjernestøv og fjerne galakser
Moissanite blev opdaget af den franske kemiker Henri Moissan i 1893 i Arizona i et meteoritkrater. Pudsigt nok, troede han først, at han havde fundet diamanter fra rummet, da han fik øje på de små krystaller, som havde en meget stort lighed med diamanter. Senere opdagede han, at de små krystaller fra meteorit-krateret havde sin helt egen kemiske formel, og i 1905 blev ædelstenene opkaldt efter ham med navnet moissanite.
Men de små krystaller havde, inden de landede i Arizona, været på en meget lang rejse fra det yderste solsystem, hvor de blev dannet i en kæmpeeksplosion ved solsystemets oprindelse for mindst 4 milliarder år siden. Lidt på samme måde, som diamanter blev skabt i jordens indre i forbindelse med vulkaniske eksplosioner. Dannelse af den moissanite, som bliver ført til Jordkloden med metroitter, fandt altså sted for flere milliarder år siden ude i rummet.
Der findes som sagt også moissanite naturligt på jordkloden, og deres naturlige findesteder som indlejringer i diamanter og i bjergformen kimberlit, viser også, at moissanite her på jordkloden blev dannet på samme tid som diamanterne - i en stor eksplosion i forbindelse med vulkanerne i jordens indre. Den kemiske sammensætning er blot en smule forskellig - men slebet og poleret, har de begge en fantastisk glans og hårdhed.
I 1998 blev labgrown moissanite introduceret på det amerikanske marked for juveler og ædelsten som et fornuftigt alternativ til mine-diamanter. Kostprisen på labgrown moissanite ædelsten er væsentligt lavere end de dyre mine-udgravninger af mine-diamanter, og siden har resten af smykkeverdenen også taget de labgrown moissanite til sig.
Næsthårdeste ædelsten i verden
Moissanite har en hårdhed på mindst 9,25 på Moh’s skala. Det betyder, at moissanite kun kan blive ridset af andre sten med en endnu højere hårdhed, altså diamanter. Hvis du tester et smykke med labgrown moissanite diamanter med en diamant-tester, vil det slå ud som mine-diamanter, da både hårdheden og glansen ligner mine-diamanter.
Du får dermed et smykke, du kan bære mange år frem i tiden, uden det bliver ridset og dermed mister sin glans.
Rent kemisk er den eneste forskel på mine-diamanter og labgrown moissanite, at moissanite bliver fremstillet med silikonekarbid i stedet for kulstof. Moissanite kan derfor fremstilles ved lavere temperaturer og stadig opnå den eksklusive krystalform. Det betyder også, at labgrown moissanite ædelsten ikke har urenheder i sig, som man ser hos mine-diamanter.
Selvom der selvfølgelig anvendes energi på at fremstille de labgrown moissanite og labgrown diamanter i laboratoriet, er det stadig kun en brøkdel af den energi, der anvendes til at etablere mineudgravninger af mine-diamanter. Det betyder, at det CO2-aftrykket også er lavere hos labgrown diamanter og moissanite end ved mine-diamanter.
Labgrown moissanite er som mine-diamanter også inddelt efter de 4 C'er: carat, cut, clarity og colour – størrelse, slibning, klarhed og farve.
Vi fører kun smykker med en klarhed med VVS1, som er den reneste, der netop kan opnås i laboratoriet. Vores smykker er primært i farven D, der er helt farveløs, men vi fører dog smykker med farvede labgrown moissanite.
Vi håber, i er blevet lige så fascineret af moissanites historie, som vi er.